Podvodni ribolov

Bespregledno duboko i uvijek izazovno morsko plavetnilo, njegova ljepota i snaga pokreta, igra boja, tišina i dinamičnost života u njemu od pamtivjeka privlače čovjeka u svijet podmorja.

Ronjenje na dah i zakonski odobrena prateća oprema glavne su prepoznatljive karakteristike športskog podvodnog ribolovca.

Ostale aktivnosti ronjenja uz primjenu boca sa regulatorima i podvodnom puškom najstrože su zabranjene. Noćni podvodni ribolov sa svjetiljkom bez obzira da li se roni sa bocama ili na dah također je težak prekršaj i strogo je zabranjen.

Podvodni ribolov sportska je individualna disciplina u kojoj čovjek isključivo roni na dah i u tom kratkom vremenu  pokušava nadmudriti ribu u njezinom ambijentu podvodnom puškom.
Ulaskom u podvodni svijet tišine u kojem vladaju druga pravila nego u svakidašnjem životnom okruženju počinje izazov športskog podvodnog ribolova.

Opremljen adekvatnom opremom pažnju podvodnog ribolovca odvlače adaptacija na novu sredinu, razne ljepote i pojave u podmorju. Usredotočen je na razna zapažanja koja su ujedno i predznak za objekt koji pomno traži dok su sve brige i obveze svakidašnjice bar na trenutak zaboravljene.
Pretragom terena zapaža objekt lova i na površini razmišlja kako postupiti. Donosi odluku, zaranja i svojom vještinom pokušava nadmudriti ribu. Svaki daljni trenutak od zapažanja lovine do krajnjeg ishoda koji može biti uspješan ili neuspješan nabijen je adrenalinom i velikom neizvjesnošću. Krajnji ishod ovisi o nizu čimbenika koji se moraju poklopiti da bi lov bio uspješan. Pozitivan ishod lova potvrđuje sposobnost i utemeljuje vjeru podvodnog ribolovca u samog sebe koja može biti od velike važnosti jer povećava i onu iz životne svakidašnjice.

Negativan ishod može dotjerati do očaja ili još više povećati volju i koncentraciju za daljni lov.  U podvodnom ribolovu opstaju samo najjači, najsposobniji i najuporniji ljudi. Uspješnost u podvodnom ribolovu ovisi o kontinuiranoj koncentraciji, sreći i predanosti lovu. Intezivnom tjelesnom i mentalnom aktivnošću podvodni ribolovac nakon par sati postaje umoran i prekida lov.

Doživljajem i umorom podvodni ribolovac potisnuo je u drugi plan frustracije i negativnu energiju akumuliranu  iz životne svakidašnjice. Zadnje atome snage koristi za detaljne analize postupaka tijekom lova i na prepričavanje doživljaja svojim prijateljima.

Takav umor pozitivno djeluje na zdravlje i psihu čovjeka.

 

Športski podvodni ribolov na lošem je glasu zbog izlike da ugrožava riblji fond i glavnom osudom od strane profesionalnih ribara skoro je zabranjen. Osudu  su najvećom mjerom potpomogli podvodni krivolovci koji love sa bocama ili bez njih, sa svjetiljkama  po noći, dodatno zatvaraju ribu specijalnim alatima sa mrežama i uvjeravaju ribare da je to legalno.

Noćni podvodni ribolov uz pomoć specijalnih alata sa mrežama  totalno je nesportski i nehuman jer osvjetljena ili zapasana riba nema nikakve šanse da pobjegne. Takav ribolov sigurno pogubno djeluje na riblji fond u moru koji je već ionako siromašan. Krivolovci se mješaju ribarima pri daljnjem plasmanu ribe na tržište i ribari se sa pravom  bune jer žive od ribolova i plaćaju porez u državni proračun.

Reguliran zakonom o očuvanja riba i morskih organizama u moru športski podvodni ribolov više koristi nego šteti ako se športski podvodni ribolovci pridržavaju njegovih regula.

Športski podvodni ribolovac lovi isključivo odraslu ribu, vodi računa da ju bespotrebno ne ranjava, ne prodaje ribu, ne lovi je tijekom mrijesta, istovremeno lovi samo sa jednom puškom, ograničen je vremenom zarona, dubinom, prirodnim skloništem ribe, morskom strujom, vremenskim meteorološkim prilikama, prozirnošču mora, lovi u ribljem ambijentu na koji se mora adaptirati  i  poštuje količinsku odredbu zakona o dnevnom sveukupnom ulovu koji iznosi 5 kg  plus jedan trofej koji se smatra ako je teži od 5 kila.

Navedena prirodna ograničenja i regule zakona potvrđuju da je športski podvodni ribolov najselektivniji način lova ribe u moru i takav ne ugrožava riblji fond. Oformljivanjem centra za prikupljanje podataka podvodni ribolovci i ostali ronioci u mnogome bi pripomogli javljanjem o štetnim i opasnim pojavama u moru.

Svaki športski podvodni ribolovac mora primjerom braniti zajedničke interese svih i boriti se protiv krivolovaca i drugih neprijatelja podvodnog ribolova. Potrebno je preuzeti mjere sa kojima će se zajedničkim snagama iskorjeniti krivolov i ušutkati zao glas protivpodvodnog ribolova.

Ne dozvolite da športski  podvodni ribolov koji po zahtjevnosti nije ništa lakši od desetoboja unište i zabrane totalno nesavjesni, nešportski, nemoralni, nestručni, nehumani i gramzljivi ljudi.

 

Pozdrav TIHOMIR ARBANAS